De kunst van het boekomslag
Woensdag 2 december 2020 | 14:00-17:00 | Online
Registratie opent op 28 oktober.
Ontwerpers, uitgevers en schrijvers stoppen veel tijd in het creëren van aantrekkelijke omslagen. Een geslaagde omslag kan een boek maken of breken, lezers verleiden tot een aankoop of ze juist afstoten. Tegelijkertijd wordt ook op andere manieren aandacht besteed aan omslagen: denk bijvoorbeeld aan de Volkskrant-rubriek waarin trends en terugkerende thema’s in ontwerpen voor boekomslagen worden besproken.
Dit najaar verschijnt het boek The Look of the Book: Jackets, Covers, and Art at the Edges of Literatures. In dit boek buigen literatuurwetenschapper David Alworth en ontwerper Peter Mendelsund zich over de geschiedenis, betekenis en toekomst van boekomslagen. Zij komen 2 december virtueel naar Nederland om over hun boek te vertellen en in gesprek te gaan met ontwerpers, studenten, boekhandelaren en andere professionals uit het boekenvak.
Deze middag zullen we in gesprek gaan over de huidige staat van het vak. Wat is anno 2020 een goede cover? Welke ontwikkelingen zien ze in het veld? Wat zijn de uitdagingen waar ze zich voor gesteld zien? Wat is de kunst van het boekomslag?
Bevestigde gasten zijn onder meer Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, Jaap Biemans, de prijswinnende ontwerper van onder meer de covers van Volkskrant Magazine, en uitgever Menno Hartman van Van Oorschot.
De inschrijving gaat open op 28 oktober. Meld u aan voor de OSL-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.
Programma
13.45: Zoom open
14.00: Welkom
14.10: Lezing David Alworth en Peter Mendelsund
14.40: Korte lezingen door:
Lisa Kuitert (hoogleraar Boekwetenschap, Universiteit van Amsterdam), Bart Rouwhorst (ontwerper Rouwhorst + Van Roon), Erwin de Vries (boekhandelaar Godert Walter, Groningen), Menno Hartman (uitgever, Van Oorschot)
15.30: pauze
15.45: Q&A, discussie
17.00 uiterlijk einde
‘De kunst van het boekomslag’ wordt georganiseerd door Jesse van Amelsvoort en Ron van Roon, met ondersteuning van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO), de Onderzoeksschool Literatuurwetenschap (OSL) en het PictoRight Fonds.