Dissertation Defences

Promotie – Lisanne Snelders (Universiteit van Amsterdam)

6 juli 2018 | Universiteit van Amsterdam
Dit proefschrift is een onderzoek naar de politiek van de literaire herinneringscultuur rond Nederlands-Indië. De centrale these is dat de culturele herinnering aan Nederlands-Indië gecompartimentaliseerd is: verschillende perspectieven op de koloniale geschiedenis in voormalig Nederlands-Indië worden nauwelijks in samenhang begrepen, maar worden als het ware in afzonderlijke compartimenten geplaatst.

Promotie – Alex Rutten (Open Universiteit)

8 juni 2018 | Open Universiteit, Heerlen
De criticus, journalist en schrijver Dr. P.H. Ritter Jr. (1882-1962), die in zijn tijd een nationale bekendheid was, staat centraal in het proefschrift ‘De publieke man: Dr. P.H. Ritter Jr. als cultuurbemiddelaar in het interbellum’ van Alex Rutten, letterkundig onderzoeker aan de faculteit Cultuur- en rechtswetenschappen van de Open Universiteit. In zijn proefschrift laat Rutten zien hoe Ritter het volk gedurende zijn leven probeerde op te voeden met behulp van nieuwe media en organisaties. Op vrijdag 8 juni 2018 verdedigt Rutten zijn proefschrift.

Promotie – Jeroen Dera (Radboud Universiteit Nijmegen)

14 juni 2017
Het is tegenwoordig normaal dat schrijvers op radio of televisie vertellen over hun nieuwste boek. Maar hoe ontstond die traditie? Jeroen Dera dook de omroeparchieven in om vroege literatuurprogramma’s op de Nederlandse radio (1923-1940) en televisie (1951-1975) te ontdekken. Daarbij stuitte hij op bijna 2000 radio-boekenhalfuurtjes en ruim 250 literaire televisieprogramma’s.

Promotie – Marieke Winkler (Radboud Universiteit)

Geleerd of niet. Literatuurkritiek en literatuurwetenschap in Nederland sinds 1876 Datum: Maandag 15 mei om 12.30 stipt Locatie: Academiezaal Aula – Radboud Universiteit Nijmegen De taakverdeling tussen de literaire criticus en de literatuurwetenschapper lijkt helder: de criticus beoordeelt het literaire werk op basis van persoonlijke en subjectieve maatstaven, de wetenschapper streeft juist een algemeen geldende […]

Promotie Emy Koopman (EUR) – Reading Suffering

Reading Suffering: An Empirical Inquiry into Empathic and Reflective Responses to Literary Narratives Datum: Vrijdag 30 september, 11.30-13.00 (verdediging) en 13.00-16.00 (receptie). Locatie: Campus Woudestein Rotterdam, Burgemeester Oudlaan 50. De verdediging vindt plaats in de Senaatszaal van het Erasmusgebouw op de campus. De receptie is in de Paviljoen, ook op de campus. Klik hier voor een plattegrond van […]

Book announcement – Dichters van het nieuwe millennium. Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21e eeuw

Dichters van het nieuwe millennium. Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21e eeuw. Red. Jeroen Dera, Sarah Posman en Kila van der Starre (2016). — De poëzie in de 21e eeuw leeft volop. Iedere week kun je wel ergens dichters zien en horen optreden, de jaarlijkse Gedichtendag is veranderd van één dag naar één week en zonder stads- of dorpsdichter is een gemeente niet langer compleet. In dit boek, maakt de lezer kennis met 24 uiteenlopende dichters uit Nederland en Vlaanderen die in het millenium debuteeerden.